Waar zet ik de bureaulamp neer?

Licht beïnvloedt je manier van werken en studeren. Het juist plaatsen van je bureaulamp is dan ook cruciaal om alles beter en comfortabeler te kunnen aanschouwen, lezen en bekijken. Het correct installeren van je bureaulamp zal ervoor zorgen dat je veel efficiënter kunt werken en minder snel met vermoeidheid te kampen krijgt.

Het plaatsen van je bureaulamp

Een bureaulamp moet op de juiste manier licht geven zodat de lamp zowel je werk vereenvoudigt als je ogen minder vermoeit. Op de vraag “Waar zet ik de bureaulamp neer?” verwijzen we graag naar een golden oldie regel die nog altijd kan gebruikt worden. Deze grondregel kan trouwens toegepast worden op eender welke soort van lamp. Of het nu om een bureaulamp, een vloerlamp nabij je sofa of een lamp aan het uiteinde van he bed gaat.  Het doel is om ervoor te zorgen dat de grens van de schaduw onderaan ongeveer op kinhoogte komt wanneer je licht gebruikt om aan je bureau te werken. Op deze manier kijk je niet in het felle licht van de LED-lamp of de gloeilamp zelf, terwijl je toch voldoende licht hebt op je werkplek of het te belichten object. Kijk dus even hoe je het hoofd houdt als je bijvoorbeeld in je zetel in de woonkamer zit of op je stoel achter je bureau zit en stel dan de bureaulamp in zodat het licht op min of meer de juiste manier jouw werkplek verlicht. 

Zijn er nog andere gezinsleden die van het bureau gebruikmaken, ga dan niet met 4 verschillende bureaulampen werken, maar zoek een gulden middenweg. Het plaatsen van je bureaulamp op de manier die we net hebben aangegeven, is immers maar een leidraad en geen officiële regel. Je wilt geen relatieproblemen omwille van het instellen van een bureaulamp… toch?

Een andere regel die weleens wordt gebruikt voor het plaatsen van een bureaulamp is de 15 inch regel (35 cm regel). Deze regel zegt dat de ideale hoogte van een bureaulamp zich op ongeveer 35 centimeter boven je bureau (je werkoppervlak) bevindt. Op deze hoogte wordt het licht gelijkmatig verspreid. 

Waar zet ik de bureaulamp neer als ik met een laptop werk?

Bij een laptop is de situatie misschien iets anders aangezien je al met een toestel zit dat licht geeft. Toch is het gebruik van een bureaulamp in combinatie met een laptop zeer nuttig. Je zou niet de eerste zijn die volledig in het duister toch maar op zijn of haar laptop zit te tokkelen. En laat dat net heel nadelig zijn voor je ogen. Het zal op deze manier niet lang duren of alles wordt wazig. Om nog maar te zwijgen van de oogschade op lange termijn. Neen, bij een laptop gebruik je idealiter een LED-lamp. Deze bureaulamp plaats je juist achter je laptop zodat er een soort van achtergrondlicht ontstaat. Je zult merken dat je ogen op deze manier minder snel vermoeid raken.

Extra tips voor het plaatsen van een bureaulamp

  • De ideale positie van je bureaulamp is ook afhankelijk van het feit of je rechts- of linkshandig bent. Om ongewenste schaduw te vermijden, plaats je een bureaulamp best aan de rechterzijde als je linkshandig bent en aan de linkerzijde als je rechtshandig bent.
  • Het plaatsen van je bureaulamp is ook afhankelijk van de oppervlakte die je wilt verlichten. Werk je bijvoorbeeld met grote kaarten, affiches, papieren of andere zaken die veel ruimte in beslagnemen, ga dan voor een grote bureaulamp. Is het enkel het toetsenbord van je laptop dat moet verlicht worden, ga dan voor een kleiner model.
  • Om van de beste plaatsing van je bureaulamp te genieten, zorg je er best voor dat extern licht zoveel mogelijk vermeden wordt. Sluit bijvoorbeeld de gordijnen als je met een bureaulamp werkt. Dit gaat lichtreflecties, weerkaatsingen of ongewenste schaduwen voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *