Waar moet ik op letten bij de aankoop van een bureaulamp

Het kiezen van een goede bureaulamp is een belangrijke keuze. Dit kantooraccessoire is immers niet alleen stijlvol en mooi, maar ook belangrijk. Het geeft je ogen de rust die ze verdienen en het helpt je om vermoeidheid tegen te gaan. Des te belangrijker wordt daarmee het kiezen van de juiste en beste bureaulamp. Om je hierbij een handje te helpen, zetten we graag op een rij waar je bij de aankoop op moet letten.

De lichtsterkte

Een belangrijk aspect als het op bureaulampen aankomt, is natuurlijk de lichtsterkte. Je wilt immers te allen tijde voldoende zien en voldoende verlichten. Dat is tot slot toch waar een lamp op je bureau om draait. Ongeacht welke lichtsterkte je kiest… een bureaulamp is nog altijd beter dan geen bureaulamp. Zelfs al gaat het maar om een lamp die ‘slechts’ 200 lumen uitstraalt. Wil je het echter meteen goed aanpakken, zeker als je iemand bent die lange uren achter je bureau klopt, dan kies je beter vanaf moment één voor een degelijk exemplaar. Met een degelijk exemplaar bedoelen we een efficiënt exemplaar. Hiervoor ga je bij je aankoop van een bureaulamp best op zoek naar iets tussen de 400-500 lumen qua lichtsterkte. Vind je dit toch te donker of toch te fel? In dat geval kan je ook kiezen voor een lamp met een dimmer. Op deze manier kan je zelf de lichtsterkte bepalen. 

Wat betreft de lichtsterkte geven we je ook graag mee dat naast een goede bureaulamp de andere verlichting even belangrijk is. Ga je enkel een bureaulamp gebruiken om je zaken te verlichten en belichten dan krijgt je zeer felle licht-donker contrasten die niet goed zijn voor de ogen maar ook niet voor de leesbaarheid. Je zult merken dat je met een combinatie van lichtbronnen minder snel vermoeid zal worden.

Een LED- of een halogeenlamp

Of je LED of halogeen wilt, is natuurlijk je eigen keuze. Maar laten we eerlijk zijn, zou je in deze tijden nog voor een halogeen bureaulamp gaan? Er zijn heel wat redenen waarom LED alvast onze voorkeur draagt en we niet voor de verouderde technologie van halogeenlampen zouden kiezen. Laten we de belangrijkste voordelen van LED-lampen nog eens op een rijtje zetten:

  • Allereerst spaar je er tot 60% elektriciteit mee in vergelijking met halogeenlampen. Dit is niet alleen voordelig voor je portefeuille, maar ook voor het milieu. Het productieproces van LED-lampen is trouwens milieuvriendelijker dan dat van halogeenlampen. 
  • Bij LED-lampen is er veel meer keuze dan bij halogeenlampen. We hebben het dan over de kleuren waaruit je kunt kiezen.
  • Tot slot gaan LED-lampen een stuk langer mee dan hun halogeenbroers- en zussen. Verwacht van een LED-lamp een levensduur van om en bij de 50.000 uur. 

Kunnen de lampen vervangen worden?

Belangrijk vinden we persoonlijk ook of de lamp zelf kan vervangen worden. Er zijn namelijk bureaulampen die over een permanent geïnstalleerde lamp beschikken. Het grote voordeel van deze lampen is dat ze het mogelijk maken om je bureaulamp compacter te maken en meer uitstraling te geven. Ontwerpers kunnen op deze manier veel verfijnder tewerk gaan. Het grote nadeel is natuurlijk dat je ze niet kunt vervangen. Op zich gaan LED-lampen echter zo lang mee dat ze niet om de haverklap moeten vervangen worden zoals bij klassieke gloeilampen.

Andere zaken om op te letten bij de aankoop van aan bureaulamp

Hieronder nog enkele aspecten waar je op moet letten bij de aankoop van een bureaulamp.

  • Voldoende ruimte: Het lijkt logisch, maar kijk toch maar even na of je voldoende ruimte hebt om de gewenste bureaulamp te plaatsen. Bureaulampen komen tegenwoordig in alle vormen en maten.
  • De stijl: het oog wil ook wat. Zorg er daarom voor dat de lamp naadloos bij de stijl van het bureau aansluit. Het verfraaien van je bureau komt trouwens de werklust ten goede. 
  • Draaien en keren: Sommige mensen willen een lamp die uiterst flexibel is en in alle mogelijk richtingen kan draaien en keren. Andere mensen willen dan weer een bureaulamp die er statisch en stijlvol uitziet, maar toch kan gebruikt worden om iets te verlichten. 
  • Het doel van de lamp: Ga je de lamp gebruiken om een algemeen licht te creëren of ga je de lamp gebruiken om specifieke zaken te belichten? De keuze van de lamp is afhankelijk van deze keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *